Toelichtingen programma

Plenair


Samenvatting

Volgt




Samenvatting

De vier hoofdpijlers waarop effectieve psychosociale hulpverlening bij dementie berust zijn een goede inventarisatie van (onvervulde) behoeften, inzicht in hoe de persoon zich aanpast aan en omgaat met de gevolgen van zijn dementie, wat voor hem/haar belangrijk is in het leven, en een inschatting van de ondersteuning die hij ontvangt vanuit de omgeving, zowel informeel als formeel.
In de lezing worden deze vier pijlers nader toegelicht en voorbeelden van effectieve psychosociale interventies gepresenteerd die hierop aansluiten en het welbevinden van mensen met dementie kunnen bevorderen.




Samenvatting

Palliatieve zorg is: ‘Leven toevoegen aan de dagen, niet dagen aan het leven’. Het draait om aandacht voor kwaliteit van leven en dat niet alles wat kan meer hoeft. In deze lezing zal ingegaan worden op de dedicated rol van de verzorgende en verpleegkundige bij palliatieve zorg specifiek voor ouderen.  Er wordt ingegaan op de huidige ontwikkelingen in dit vakgebied. Ook wordt nader aandacht gegeven aan de leidende rol van de verzorgende en verpleegkundige bij tijdige gespreksvoering in de palliatieve fase bij ouderen.  



Mondelinge abstract presentaties - Plenair

Lees de abstracts hier.

De Geriatrieverpleegkundige als onderdeel van het Ambulant Geriatrie Team (AGT)
Het bieden van diagnostiek, advies, ondersteuning en begeleiding aan thuiswonende ouderen, hun mantelzorgers bij problemen door lichamelijke en/of geestelijke achteruitgang
Jacomien Segers, Norschoten

De ontwikkeling en interne validatie van een predictiemodel om vallen in het ziekenhuis te voorspellen met behulp van vrije tekst uit rapportages van verpleegkundigen
Marjolein Groeneveld, Catharina Ziekenhuis

Inspireer jezelf voor de volgende stap in nog betere zorg voor kwetsbare ouderen met het inspiratie-instrument van tijd voor verbinding
Job Doorduin, Tijd Voor Verbinding

Kleur bekennen: implementatie van de STIP-Methode. Preventie en behandeling van probleemgedrag bij mensen met dementie
Helma Verstraeten, Hogeschool Rotterdam/ Leids Universitair Medisch Centrum

Communiceren volgens de SBAR – Op weg naar effectieve communicatie in acute situaties in het verpleeghuis
Marleen Lovink, UKON Radboudumc

Inzet snoezelmof bij onrustig gedrag door delier en/of dementie: minder gebruik van medicatie en vrijheidsbeperkende interventies?
Greetje van Emmerik, Reinier De Graaf Gasthuis



Parallelsessie 1


Samenvatting

Preventie en snelle behandeling van ondervoeding draagt bij aan beter behoud van de voedingstoestand, minder gewichtsverlies en sneller herstel van ziekte van ouderen. En daarmee aan het streven ouderen zo lang mogelijk zelfstandig, met goede kwaliteit van leven, thuis te laten wonen. De afgelopen jaren is veel ontwikkeld om de zorg te ondersteunen bij preventie en behandeling van ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Toch blijft aandacht, implementatie en borging achter bij alle betrokkenen, waaronder verzorgenden en verpleegkundigen. Hoe verbeteren we tóch de aanpak bij thuiswonende ouderen, al dan niet met wijkzorg? In dit symposium worden drie voorbeelden toegelicht.

In het eerste deel bespreken we de resultaten van een onderzoek waarin thuiswonende ouderen en hun mantelzorgers benoemden hoe zij voedingszorg rondom een ziekenhuisopname hebben ervaren. Zo blijkt dat voedingszorg niet altijd optimaal is en onvolledig aansluit op de behoeften van ouderen en hun mantelzorgers. Uit de informatie die ouderen en hun mantelzorgers gaven, worden handvatten gegeven over hoe voedingszorg verbeterd kan worden.

In het tweede deel delen we de ervaringen over PLINT, leer- en innovatienetwerken (LIN’s) tegen ondervoeding, waarin wijkzorgmedewerkers, studenten en docenten en anderen interprofessioneel samen werken aan implementatie en borging van adequate ondervoedingszorg. Zo zijn kennisvergroting, invoeren van een screeningstool, samenwerking met andere zorgprofessionals, duidelijkheid over financiering belangrijke thema’s voor de wijkzorgmedewerkers om te implementeren.

In het laatste deel lichten we het Voedingspaspoort 010 toe, een lokale, Rotterdamse ‘vertaling’ van het landelijke Voedingspaspoort dat ontwikkeld is door het Kenniscentrum Ondervoeding. Het Voedingspaspoort heeft als doel ouderen meer eigen regie te geven over de benodigde voedingszorg en om overdracht, communicatie en samenwerking tussen professionals in de zorg en het sociale domein te optimaliseren.



Samenvatting

Volgt



Samenvatting

Na mijn opleiding aan de VU heb ik vanaf 1980 gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 2 juni 1997 gaf ik mijn allereerste presentatie over de driehoek voor een groep ouders. Dat heeft uiteindelijk geleid tot wat ik de Driehoekskunde ben gaan noemen. Een kerninzicht is dat cliënten niet los verkrijgbaar zijn. Familie is er voordat professionals de driehoek binnenkomen. Als dat ergens geldt, is dat wel in de Ouderenzorg. In de Driehoekskunde wordt dat inzicht vertaald in een simpele methodiek die ik presenteer als een taal die professionals (maar ook familieleden) kunnen leren spreken.

In mijn bijdrage leg ik het Alfabet van de Driehoekskunde uit en pas dat toe in de werksituatie van de deelnemers. Wie zich alvast wil voorbereiden, verwijs ik naar www.Drienamiek.nl.




Samenvatting

Het aantal mensen met dementie met een migratieachtergrond neemt toe. Verpleegkundigen krijgen in hun dagelijkse praktijk dus steeds vaker te maken met cliënten met een migratieachtergrond. Zij voelen zich niet altijd goed toegerust om deze doelgroep te goed te begeleiden. In dit symposium presenteren we de bevindingen van vier projecten gericht op mensen met een migratieachtergrond en dementie. We doen aanbevelingen voor de verpleegkundige zorgpraktijk en delen concrete hulpmiddelen die uit de projecten zijn voortgekomen.


Parallelsessie 2


Samenvatting

Diversiteit onder ouderen neemt In de ouderenzorg steeds meer toe. Vaak wordt bij die diversiteit als eerste gedacht aan ouderen met een migratieachtergrond, de eerste generatie die nu op leeftijd is. Er is veel aandacht voor aansluitingsproblemen die zij ondervinden in de ouderenzorg. De zorg is niet altijd afgestemd op hun achtergronden en behoeften. Maar dit is een eenzijdig beeld van diversiteit onder ouderen. Er zijn ook andere groepen die niet in het plaatje passen van de doorsnee oudere. Een groep die eveneens meer in het zicht komt, zijn LHBTI-ouderen ook wel ‘roze ouderen’ genoemd. Zij zijn van een generatie die heeft gestreden voor emancipatie en acceptatie van seksuele(gender) diversiteit om ‘uit de kast’ te kunnen komen. Wanneer zij een beroep doen op de ouderenzorg ervaren zij dat vaak als weer terug ‘in de kast’. Zij voelen zich onbegrepen en buitengesloten. Ook hoog opgeleide ouderen zijn een groep die vaak andere behoeften hebben in de ouderenzorg dan het reguliere aanbod hen biedt. Diversiteit onder ouderen kent dus meerdere gedaanten.

De workshop

De ouderenzorg is nog niet goed ingesteld op de toenemende diversiteit onder ouderen. Zij staat voor de opgave beter aan te sluiten bij de verschillen in achtergronden en behoeften van ouderen. Hierover gaat deze workshop. Hoe is de toenemende diversiteit onder ouderen te omschrijven? Welke achtergronden spelen daarbij een rol? Wat voor knelpunten brengt die diversiteit met zich mee in de ouderenzorg? Waarom is een inclusieve ouderenzorg noodzakelijk en wat is er nodig om dat te realiseren in de praktijk? In deze workshop worden deze thema’s besproken. Naast kennis uit onderzoek zal er in samenspraak met de deelnemers vooral veel uit de praktijk worden geput. Aan het eind is op interactieve wijze inzicht verkregen in de thema’s rond een inclusieve ouderenzorg waar in de praktijk mee verder kan worden gegaan.   




Samenvatting

In deze workshop leer je vraagstukken die spelen bij collega’s in de zorg te benaderen vanuit een design perspectief. Met design thinking leer je vragen waar mensen mee zitten niet direct als ‘problemen’ te kaderen. In plaats daarvan leer je door te vragen naar wat mensen drijft, om bij hun intrinsieke motivatie te komen. Vanuit het leren kennen van deze motivatie ontstaat wederzijds begrip en vervolgens leer je te ontwerpen hoe de ideale situatie voor de ander uit zou zien.



Mondelinge abstracts presentaties - Parallel

Lees de abstracts hier.

Prevalentie en herkenning van cognitieve stoornissen bij oudere patiënten opgenomen in het ziekenhuis: een flashmob onderzoek in 13 Nederlandse ziekenhuizen

Dyane Woudstra Medisch Centrum Leeuwarden/umcg

De verpleegkundig specialist in de huisartsenpraktijk, regiebehandelaar voor kwetsbare ouderen
Marieke Veugelink Huisartsenpraktijk De Linie

Prognostische waarde van de G8 na operatie bij oudere volwassenen met colorectaal carcinoom: een retrospectieve cohortstudie
Marian Winters Isala

De behoeftes van ouderen met een kwetsbare gezondheid op de spoedeisende hulp
Dorien Venema, Univeristy Of Applied Sciences Utrecht




Samenvatting

Vormgeven aan persoonsgericht werken hoort tot de competenties van verpleegkundigen en verzorgenden. Het kan voor de beroepsgroep echter lastig zijn om inzichtelijk te maken hoe dit gebeurt en hoe dit de kwaliteit van de zorg ten goede kan komen. Onderzoek kan hierbij behulpzaam zijn, evenals bij het vormgeven van een leer- en monitorsysteem ten behoeve van persoonsgericht werken.  Doel van dit symposium is om u te inspireren rondom het versterken van persoonsgerichte ouderenzorg (in de VVT-sector) op basis van ervaringskennis en kennis uit onderzoek bij twee organisaties die persoonsgerichte ouderenzorg bieden: De Zorgcirkel en Zonnehuisgroep Amstelland.”



Plenair


Bio

Pieterbas Lalleman is verpleegkundige en organisatiesocioloog. Hij werkt als lector Leiderschap bij het Lectoraat Persoonsgerichtheid in een Ouder wordende Samenleving bij Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid in Eindhoven. Daarnaast is hij verpleegkundige bij Buurtzorg in Oosterbeek. Ook heeft hij verschillende bestuursrollen. Zo is hij gedeeld voorzitter van de raad van toezicht bij Amstelring in Amsterdam en lid van de raad van toezicht bij Elver, een organisatie voor verstandelijk gehandicaptenzorg in Gelderland. Als voorzitter van het Historisch College FNI van V&VN waakt hij over de geschiedenis van de verpleging en verzorging in Nederland.

Samenvatting

Verpleegkundigen en verzorgenden worden eerder geassocieerd met liefde dan verzet. Toch is voor leiderschap beide nodig. Over die liefde voor het vak en onze cliënten maak ik in deze lezing weinig woorden vuil. Dat spreekt vaak voor zich. Dan verzet, rebellie en ronkend conflict. Daar moeten we het eens met elkaar over hebben. Hoe verhouden we ons daar toe en kan het ons ook wat brengen? Immers, never waste a good crisis! En dat we een ingewikkelde tijd tegemoet gaan is zeker. Maar laten wij nu ook de oplossing binnen handbereik hebben. Al decennia lang zijn het verpleegkundigen en verzorgenden die in tijden van oorlog en crises het verschil maken. Dan krijgt ons vak een enorme boost en zijn we het meest innovatief. Hoe dan? Bijvoorbeeld door het tonen van leiderschap als liefdevol verzet.